116005624-m

OPINIE: Crypto is een puinhoop. Wat is er gebeurd met “vertrouwen, niet verifiëren”?

Binance heeft het de laatste tijd moeilijk gehad. En de onrust gaat door voor ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange. Voor staat dit voor veel van de problemen met de wereld van cryptocurrency op dit moment.

Vrijdag meldde Reuters dat Binance in het geheim meer dan 400 miljoen dollar had overgemaakt van rekeningen van zijn zogenaamd onafhankelijke Amerikaanse dochteronderneming, Binance.US. Het geld, volgens de berichten van het bedrijf, is naar een handelsfirma gestuurd die wordt beheerd door niemand minder dan de CEO van Binance, Changpeng Zhao.

Onschuldige fout? Verkeerde rapportage? Iets onheilspellender? Eerlijk gezegd, zoals veel dingen in deze branche, weet niemand het echt. Maar het doet zeker twijfel rijzen over verklaringen in het verleden dat Binance en Binance.US afzonderlijke entiteiten zijn. Maar wie weet het echt?

Ik ben een grote fan van Zhao en wat hij heeft gedaan in de crypto-industrie (ik heb in dit artikel over hem geschreven). Hij is een geweldige ondernemer en wat hij heeft opgebouwd is duizelingwekkend qua succes en enorme groei. Maar zoals ik schreef in dit uitgebreide artikel over Binance in november, bevinden we ons op een punt waar het gebrek aan transparantie de industrie in het algemeen schaadt.

En ik wil niet met de vinger wijzen naar Binance, ik concentreer me alleen op hen gezien hun gigantische marktaandeel en invloed op de ruimte. Ik zal niet dieper ingaan op de punten van dat stuk, maar het komt erop neer dat ik denk dat Binance gewoon te ondoorzichtig is om een zelfverzekerd oordeel over het bedrijf te vormen – en te veel andere bedrijven in de ruimte zijn exact hetzelfde.

Ik denk dat het bewijs van reserves-rapport prachtig symbolisch is voor deze kwesties – op de markt gebracht als volledige audits, deze rapporten lijken meer op iets dat een student met een kater vijf minuten voor een deadline zou inleveren. Ik sprak er destijds over op CNBC hieronder, maar een audit zonder vermelding van aansprakelijkheden is als het publiceren van een recept zonder de ingrediënten te noemen.

Ook binnen het bedrijf is informatie niet makkelijk te vinden. Reuters meldde in december dat Wei Zho, de voormalige Chief Financial Officer van Binance, tijdens zijn driejarige ambtstermijn geen toegang had tot de volledige financiële rekeningen van het bedrijf.

CEO-tweets vervangen bedrijfsaudits

Bij gebrek aan redelijke audits en openbare bekendmakingen, zijn klanten gedwongen om te vertrouwen op de tweets van CEO’s om hen te verzekeren dat alles in orde is. Zo meesterlijk als Zhao heeft gedaan bij het creëren van het grootste cryptobedrijf ter wereld, tweets zoals de onderstaande lezen bijna als satire wanneer ze door een objectieflens worden bekeken. Dit is een bedrijf met een marktaandeel van ongeveer 67% en een handelsvolume van $5,29 biljoen in 2022!

En zoals ik blijf zeggen, het kan natuurlijk ook dat alles gewoon in orde is. Er is geen bewijs dat er ondanks al deze geruchten iets geks aan de hand is. Het is slechts speculatie zonder enige onderbouwing.

Maar zoveel van deze geruchten, en zoveel kritische analyses in deze ruimte, worden blindelings afgedaan als zijnde “FUD” – een van de favoriete acroniemen van de crypto, staat voor “angst, angst en twijfel”, en een zin die me elke keer doet ineenkrimpen bij het horen ervan.

Kritiek deconstrueren is gezond en versterkt het zelfvertrouwen. In plaats van iets robotachtig af te doen als “FUD”, waarom niet gewoon bewijzen dat het niet waar is? Werd de blockchain niet op de markt gebracht als een soort transparante verbetering van de clandestiene activiteiten van louche bankiers en rechtszaken in het verleden? Of verbeeldde ik me dat?

Maar er is echt geen manier om deze zorgen op de een of andere manier onafhankelijk te verifiëren. Men moet gewoon “vertrouwen”, in een branche waar een van de meest herhaalde regels “niet vertrouwen, verifiëren” is.

De grote ironie van de cryptocurrency-industrie

Crypto werd op de markt gebracht als een meer open, democratische en transparante verbetering van het oude systeem. En toch is de ruimte talloze keren verbrand door de woorden (en sindsdien verwijderde tweets) van personages als Sam Bankman-Fried, Do Kwon en Alex Mashinsky. En het heeft nog steeds geen oplossing gevonden.

Het is brutaal ironisch dat crypto weer op een plek is waar men zijn ogen moet sluiten en bidden dat de tweets van CEO’s van bedrijven waar zijn.

Ik schreef hetzelfde toen ik een uitgebreid artikel schreef over Nexo, de crypto-geldschieter die weigert zinvolle reserverapporten te publiceren. Bulgaarse aanklagers hebben beweerd dat het betrokken is bij een grootschalig internationaal crimineel plan met betrekking tot het witwassen van geld en schendingen van wereldwijde financiële sancties tegen Rusland, en het heeft zich ook teruggetrokken uit de VS na regelgevingsproblemen.

Ik wil FTX en Binance of Nexo niet met elkaar vergelijken, want dat zou oneerlijk zijn. En toch, het feit dat niemand weet wat er achter de schermen gebeurt bij laatstgenoemde, is precies hetzelfde als dat niemand iets weet voorafgaand aan de spectaculaire FTX-implosie in november.

En dat is een probleem. Verhalen zoals Binance die ten onrechte geld van klanten vermengt met onderpand, en dit laatste rapport van een geheime overdracht van $400 miljoen aan een handelsfirma onder leiding van Zhao, zijn angstaanjagend en veroorzaken ongetwijfeld ernstige PTSS voor crypto-investeerders.

Allemaal onschuldig? Ja, zeker – dat is heel goed mogelijk, en misschien zelfs zeer waarschijnlijk. Ik verwacht zeker niet dat er iets gebeurt Binance. Als het niet zo gevaarlijk was en mensen niet zoveel geld in het spel hadden, zou de ironie best grappig zijn.

Crypto is de antithese geworden van wat het moest zijn

De wereld lijdt onder verhoogde sociale en politieke spanningen waarbij de economie worstelt met een ongebreidelde crisis in de kosten van levensonderhoud die de meeste onvrede in jaren ademt.

De opkomst van populistische politiek en massale protesten zijn tegen deze achtergrond geen toeval – evenmin de populariteit van crypto, een industrie die hooivorken opheft naar het gevestigde systeem en een betere, door blockchain gedomicilieerde wereld van toegankelijkheid, democratie en transparantie belooft.

Het enige probleem is dat het precies het tegenovergestelde doet. En toch vertrouwen zovelen blindelings op bedrijven in deze ruimte, ondanks dat ze nog minder transparant zijn dan de daders van de grote financiële crisis van 2008. Nogmaals – een smerige ironie.

Ik geloof in blockchain-technologie en ik denk dat de technische verdiensten van het gedistribueerde grootboek intrigerende mogelijkheden bieden. Maar op dit moment wordt daar niet op ingespeeld. Evenzo ben ik gefascineerd door Bitcoin en de macro-implicaties van een gedecentraliseerde waardeopslag. Maar de industrie is verder gegroeid dan deze principes, en voorbij Bitcoin, om een soort onrechtvaardig, geconcentreerd, ultrakapitalistisch monster te creëren.

Degenen die gedachteloos prediken over de deugden van cryptocurrency, over dit alternatieve financiële systeem, doen dat met de wol strak over hun ogen getrokken. Deze industrie is net zo ondoorzichtig en mysterieus als elke andere, en zit vol met net zoveel slechte acteurs – nee, het is meer.

“Niet vertrouwen, verifiëren” moet worden gewijzigd in “niet FUD, gewoon blindelings vertrouwen”. Waarom kunnen zoveel cryptofans de grote ironie niet zien? En waarom is de industrie zo defensief, doorspekt met zo’n dik tribalisme dat het objectieve analyse in de weg staat?

Satoshi Nakamoto sneed een aangrijpende zin in het ontstaansblok van Bitcoin toen het op 3 januari 2009 werd gelanceerd: “The Times 03/Jan/2009 Kanselier op de rand van tweede reddingsoperatie voor banken.” Het signaleert de anti-establishment ethos waaruit Bitcoin is geboren, de drang naar zoiets als Bitcoin en de problemen met een systeem dat afbrandde toen dat eerste Bitcoin-blok werd gedolven.

Tegenwoordig is er een geheel nieuwe infrastructuur opgebouwd rond deze ontluikende industrie van cryptocurrency en het is moeilijk in te zien hoe een van deze bedrijven niet precies hetzelfde is, of erger, dan dezelfde bedrijven die de woede van Nakamoto op die koude januarimiddag opwekten.

Uit de koekenpan en in het vuur. Maar hey, misschien ben ik gewoon bezig met FUD.

Het bericht OPINIE: Crypto is een puinhoop. Wat is er gebeurd met “vertrouwen, niet verifiëren”? verscheen eerst op Invezz.

Naar bron gaan

Auteur: Dan Ashmore, CFA

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Leer winstgevend handelen in crypto

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!