screenshot-2023-02-17-110136

Interview Umee-oprichter Brent Xu: Wat is de toekomst van DeFi?

Het is een moeilijk jaar geweest voor crypto.

Dit betreft ook het gebied van gedecentraliseerde financiën, waar de totale waarde vergrendeld (TVL) is ingestort tijdens van de bearmarkt.

Hoewel het grootste deel van de schandalen – Celsius, FTX enz. – binnen CeFi is ontstaan, is DeFi nog steeds onder de loep genomen en heeft het zijn eigen uitdagingen ondervonden. Critici wijzen op de noodzaak om te veel zekerheid te stellen, wat leidt tot een vermindering van de kapitaalefficiëntie en hogere tarieven in de bredere economie. Hierdoor neemt de wens om rendement op de blockchain na te jagen af, en de algemene schade aan de reputatie van crypto als verschillende factoren die het gebied schaden.

We interviewden de oprichter van Umee, Brent Xu, om zijn hersens te laten kraken over DeFi en het project van Umee dat vecht tegen al deze tegenwind. Umee is een blockchain-uitleenalgoritme, dus Xu heeft een interessant gezichtspunt.

Invezz (IZ): Wat betreft lenen en uitlenen, welk voordeel biedt de blockchain specifiek?

Brent Xu (BX): Om de voor- en nadelen van blockchain-native lenen en uitlenen zo goed mogelijk te begrijpen, is het belangrijk om rekening te houden met het traditionele financiële systeem.

Schuldmarkten zijn ondoorzichtig en inefficiënt, wat uiteindelijk problemen veroorzaakt voor investeerders en de economie in het algemeen. Blockchain is inherent transparant en efficiënt. Gebruikers kunnen snel geld verhandelen en het permanente, open-source karakter van blockchain zorgt voor meer toezicht.

Blockchain biedt ook het automatische afdwingen van contracten. Zoals we zagen tijdens de ineenstorting van platforms zoals Blockfi, Celsius en 3AC, betaalden leners blockchain-leningen terug voordat ze leningen terugbetaalden die verschuldigd waren aan gecentraliseerde platforms.

IZ: Hoe bouwt u kredietwaardigheid op in schuldmarkten op de blockchain? Hoe wordt de rente beïnvloed door het kredietrisico van de tegenpartij?

BX: Dankzij de permanente records van de blockchain wordt de uitleen- en uitleengeschiedenis van individuen opgeslagen en voor iedereen toegankelijk. Als gevolg hiervan kan kredietwaardigheid worden afgeleid uit het beoordelen van deze factoren.

Hoe hoger het kredietrisico van de tegenpartij, hoe hoger hun tarieven zouden zijn. Ongeacht de omvang en reputatie van een instelling, brengt de schuldmarktsector inherent tegenpartijrisico’s met zich mee. Daarom zijn tools en oplossingen voor risicobeheer absoluut noodzakelijk voor de ontwikkeling van DeFi en voor het succes van elk uitleen- en uitleenplatform.

Kredietwaardigheid is ook gebaseerd op het hebben van een haalbare reeks basisrentetarieven die u kunt gebruiken om kredietspreads te prijzen. Voordat u krediet krijgt, moet u een reeks basistarieven of een rentecurve opbouwen.

IZ: Zal het moeilijk zijn om liquiditeit op Umee op te bouwen tot een plek waar het kan wedijveren met niet-blockchain gedomicilieerde schuldmarkten? Hoe bent u van plan dit te doen?

BX: Umee is een blockchain in het ecosysteem van Cosmos en de liquiditeit is aanzienlijk toegenomen naarmate het ecosysteem zich snel uitbreidt.

Sterker nog, Umee overtrof onlangs de totale waarde van $6 miljoen opgesloten in minder dan een maand, wat een voorbeeld is van deze enorme groei. Hoewel de traditionele schuldenmarkt een industrie van $300 biljoen is, zullen de volwassenheid van DeFi-leningen en de voortdurende acceptatie van blockchain de liquiditeit verder vergroten.

Umee zal infrastructuurtools voor leningen bouwen, zoals een rentetermijnstructuur die gebruikmaakt van native crypto-primitieven. Umee zal ook crypto-native repotarieven en rentetarieven voor leningen op langere termijn bouwen ter voorbereiding op het naar crypto brengen van de bredere vastrentende markten.

IZ: Hoe erg heeft de bearmarkt de visie beïnvloed, met betrekking tot de ineenstorting van volumes en interesse die de crypto-ruimte het afgelopen jaar heeft gezien?

BX: Hoewel macro-economische factoren ongetwijfeld de acceptatie van cryptocurrency in het algemeen hebben beïnvloed, heeft DeFi de afgelopen maanden een groei doorgemaakt, omdat gebruikers de voordelen van gedecentraliseerde platforms boven gecentraliseerde platforms erkennen.

Recente rapporten hebben zelfs aangetoond dat het totale aantal DeFi-gebruikers jaar op jaar met 35% is gestegen en in januari van dit jaar de 6,7 miljoen heeft overschreden.

Onze prioriteit ligt bij het ontwikkelen van oplossingen om de veiligheid te verbeteren, het vertrouwen tussen gebruikers te herstellen en de industrie vooruit te helpen. Een recent voorbeeld hiervan is de lancering van Historacle, het eerste slimme orakel in de blockchain-industrie dat risicoprofielen creëert om lenen, uitlenen en zekerheden beter te reguleren.

IZ: Critici van DeFi-leningen beweren dat de noodzaak om te veel zekerheden te stellen de kapitaalefficiëntie vermindert. Wat vindt u van deze kritiek? Gelooft u dat er een manier is om dit te omzeilen?

BX: Leningen met te veel onderpand verminderen in sommige opzichten de kapitaalefficiëntie, hoewel leningen met te weinig onderpand het algehele risico vergroten. Er moet een gezond medium tot stand worden gebracht om het juiste kredietecosysteem te waarborgen.

Het probleem met de kredietmarkt is niet de aard van de leningen. Het is meer in de trant van geldschieters die te creatief proberen te worden met leningen voordat de nodige primitieven zijn gebouwd.

Zo werden er gedurende 2020-2022 op krediet gebaseerde leningen verstrekt voordat de juiste kredietprofielen werden opgesteld. De leningsvoorwaarden zijn vaag en niet vastgesteld, aangezien kredietverstrekkers flexibele financiering bieden, vrij uitoefenbare clausules over wanneer een lening moet worden terugbetaald of teruggevorderd.

Het probleem is niet kapitaalefficiënt versus niet-kapitaalefficiënt. Het echte probleem is de volwassenheid van lenen en uitlenen, en het komt allemaal neer op infrastructuur.

IZ: Denkt u dat DeFi-leningen ooit kunnen worden opgeschaald tot het punt waarop het trad-fi kan uitdagen? Waarom denkt u dat dit zo traag op gang komt sinds de “DeFi-zomer” van 2020?

BX: Ja, absoluut. Hoewel blockchain duidelijke voordelen heeft in termen van transparantie, onveranderlijkheid en efficiëntie, zullen we geen aanhoudende DeFi-groei zien totdat schuldmarkten blockchain zien als een systeem dat compatibel is met de vereisten van de financiële en economische wereld in de echte wereld.

Om deze compatibiliteit op te bouwen, zijn hulpmiddelen nodig zoals een rentetermijnstructuur, een institutioneel leen- en uitleencentrum en volledige ketenoverschrijdende interoperabiliteit, die we bij Umee aan het bouwen zijn.

IZ: Misschien een beetje off-topic, maar ik moet u iets vragen over de wereldwijde schuldenmarkt. Maakt u zich zorgen over het schuldniveau, zoals sommige mensen binnen crypto, met een Amerikaanse staatsschuld van nu $31,5 biljoen?

BX: De wereldwijde schuldmarkten evolueren en veranderen voortdurend op basis van verschillende wereldwijde macro-economische profielen. Naarmate de schuldmarkt groeit en zich ontwikkelt, zullen we meer vertrouwen op monetair beleid om deze trend te beheersen.

Nu de Federal Reserve-banken over de hele wereld de rentetarieven verhogen, zullen we de komende tien jaar waarschijnlijk een vertraging van de totale schulduitgifte zien.

Ik denk dat de echte manier om deze vraag te beantwoorden vanuit de technologische invalshoek is. Tegenwoordig worden de schuldmarkten gedreven door macro-economisch beleid en de afhankelijkheid van bestaande infrastructuur om de behoefte aan kapitaal te bepalen.

Naarmate de technologie evolueert, zullen we waarschijnlijk betere analyses zien rond kapitaalbehoeften in alle sectoren en efficiëntere processen voor de manier waarop schulden worden uitgegeven.

Het bericht Interview Umee-oprichter Brent Xu: Wat is de toekomst van DeFi? verscheen eerst op Invezz.

Naar bron gaan

Auteur: Dan Ashmore, CFA

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Leer winstgevend handelen in crypto

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!