192838899-s

Bitcoin miners hebben een grote fout gemaakt tijdens COVID

Het is een zwaar jaar geweest voor Bitcoin miners.

2022 bracht een akelige cocktail van stijgende kosten en dalende inkomsten. De eerste werd voornamelijk getroffen door stijgende elektriciteitskosten, terwijl de laatste voortkwam uit de prijs van Bitcoin, die is gedaald van de piek van bijna $69.000 naar $17.000.

Dit heeft miners onder druk gezet. Dat geldt ook voor de hash-rate, de rekenkracht die bijdraagt aan het Bitcoin-netwerk. Deze stijgt naarmate de moeilijkheidsgraad van mining toeneemt. Met andere woorden, meer miners betekent meer concurrentie en meer rekenkracht die nodig is om inkomsten te genereren. En de hash-rate blijft stijgen, met ongekende hoogten.

Mining bedrijven met een te hoge hefboomwerking voelen pijn als de markt omslaat

Terwijl de pandemische bullmarkt omhoog knalde, waren de winsten voor Bitcoin-mining bedrijven duizelingwekkend. Velen hebben zich in de schulden gestoken om nieuwe apparatuur te financieren en de hash-snelheid te verhogen – een deel van de reden waarom de bovenstaande grafiek zo’n sterke stijging laat zien.

Helaas loonden deze investeringen niet, aangezien Bitcoin naar beneden stortte toen de wereld overging naar een omgeving met hoge rentetarieven, waardoor risicovolle activa over de hele linie naar het zuiden werden gestuurd.

Als gevolg hiervan zijn veel miners ten onder gegaan, met de spraakmakende zaak van Core Scientific die slechts een paar weken geleden bescherming tegen faillissement van Chapter 11 heeft aangevraagd.

De stap om investeringen op te laden was achteraf gezien onbezonnen. Veel mining bedrijven gingen er gewoon van uit dat Bitcoin de dagen van gewelddadige pullbacks achter zich had gelaten. Maar de oranje munt heeft driekwart van zijn waarde verloren sinds zijn hoogste punt ooit in november 2021.

Veel mining bedrijven, zoals Core Scientific, hadden dit niet in hun bereik van uitkomsten. Uiteindelijk heeft het hen veel gekost, omdat hun opgeblazen schuldsaldi zwaar wogen terwijl de prijs van Bitcoin bleef dalen.

Miners vertoonden tijdens COVID een slecht beheer van hulpbronnen

De afhankelijkheid van miners van de ultravolatiele prijs van Bitcoin is duidelijk. Hun inkomsten worden uitgedrukt in crypto, en de ineenstorting van het afgelopen jaar is de belangrijkste reden waarom ze het moeilijk hebben. Het is echter interessant om te zien dat zoveel bedrijven meer op de prijs speculeerden dan nodig was.

Niets houdt mining bedrijven tegen om hun interesse te diversifiëren door geld te verdienen met de Bitcoin die ze ontvangen voor hun mijnbouwactiviteiten. De onderstaande grafiek benadrukt echter de benadering van de diamanthanden die mining bedrijven hebben gevolgd met betrekking tot hun reserves.

Terwijl de prijs van Bitcoin tijdens COVID explosief steeg, verkochten bedrijven niet – wat blijkt uit het feit dat hun reserves in BTC relatief stagneerden, maar drastisch stegen in dollars.

Als we uitzoomen naar een langere periode, kijkend naar 2018-2022, is het zelfs nog duidelijker hoe agressief de mining bedrijven waren – er was geen verandering in hun mantra om bitcoin aan te houden, zelfs toen de marktkapitalisatie van Bitcoin voorbij $1 biljoen steeg.

Conclusie

Het is natuurlijk gemakkelijk om hier een leunstoelanalist te zijn en achteraf binnen te walsen. Niemand wist dat Bitcoin in zo’n korte tijd zo sterk zou dalen. Maar tegelijkertijd wisten we allemaal dat het een mogelijkheid was.

Ondanks beweringen van fervente aanhangers dat het zou kunnen fungeren als een inflatiehedge, is de realiteit dat het handelt als een risicovolle activa en dat het in zijn geschiedenis vele malen is afgebladderd. Het volledig negeren van de mogelijkheid dat het gewoon doet wat het altijd heeft gedaan – dat wil zeggen, gewelddadig stijgen en dalen – was uiteindelijk de overmoed die veel van deze miners heeft gedood.

Nogmaals, dit moet niet worden gelezen als een conclusie achteraf. Bitcoin had naar $200.000 kunnen stijgen en de kern van het probleem zou zijn gebleven: dit was een overdreven agressieve zet met betrekking tot risicobeheer.

Voor veel van deze miners was het een roekeloze beslissing om hun bedrijf op het spel te zetten door te veel geld in te zamelen en te weigeren om reserves in fiat te verkopen. Natuurlijk had het kunnen werken in de vorm van dikke winsten. Maar het zou nog steeds een enorme gok zijn geweest, gezien de historische volatiliteit van Bitcoin. Zoveel is nu duidelijk.

Hoe dan ook, miners worden op veel fronten geconfronteerd met een strijd, met hoge elektriciteitskosten en wanorde op de markten. Ze hopen dat 2023 meer geluk brengt.

Het bericht <strong>Bitcoin miners hebben een grote fout gemaakt tijdens COVID</strong> verscheen eerst op Invezz.

Naar bron gaan

Auteur: Dan Ashmore, CFA

Deel dit artikel

Profiteer van de volgende acties: 

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Bitvavo

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar meer dan 200+ crypto bij Nederlands grootste exchange

Leer winstgevend handelen in crypto

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!